Weingut Dautel
Historia
Weingut Dautel spårar sina vinmakarrötter tillbaka till 1510 och drivs nu i den 14e generationen men det var först när Ernst Dautel efter avslutade studier beslutade sig för att lämna det lokala kooperativet och Weingut Dautel som vi känner det idag skapades.
Anledningen till att man lämnade kooperativet var att Ernst såg den stora potentialen i sina vingårdar och ville satsa på egen tillverkning av stora viner i nivå med de han kommit i kontakt med på sina resor i Italien och Frankrike.
Ernst Dautel var på många sätt nyskapande i sitt sätt att ta sig an vinmakningen, han var tidig med att använda sig av franska barriquer till sina röda viner, blanda druvor i ett område känt för sina endruvsviner och var en av förkämparna för att det skulle bli tillåtet att plantera chardonnay i Württemberg. Därigenom blev han en av förkämparna för det Württemberg vi idag ser.
Weingut Dautel blev 1999 medlem av VDP och har genom åren rönt stort internationellt intresse och fått mycket goda omdömen i “Gault Millau Wine Guide” och “Eichelmann -Germany’s Wines”
En strävan efter autentiska viner av yppersta kvalitet har hela tiden genomsyrat verksamheten och fortsätter nu när Ernst’s son Christian tar över ansvaret.
Efter studier i Geisenheim och Bordeaux gjorde Christian praktik hos några av världens främsta vinmakare t.ex Franz Weiniger i Österrike och Domaine des Comtes Lafon i Bourgogne men även i Sydafrika, USA och Australien.
Platsen
Weingut Dautels vingårdar som uppgår till ca 17 Ha, Wurmberg (Erste Lage); Forstberg (Grosse Lage); Michaelsberg (Grosse Lage) och Sonnenberg (Erste Lage), ligger runt den lilla staden Bönnigheim i hjärtat av Württemberg mellan Heilbronn och Ludwigsburg.
Jordmånen består främst av fossilrik kalksten och keuper som skapades under Triasperioden för över 200 miljoner år sedan.
Vinmakning / Filosofi
Odlingen i vingårdarna sker organiskt med bl.a plantering av marktäckande växter mellan raderna av vinrankor för att öka den biologiska mångfalden och man använder sig enbart av organisk gödsel. Man har jobbat ekologiskt i ett stort antal år men det är först nu som man har genomgått certifieringsprocessen och från och med årgång 2024 så kommer vinerna att vara ekologiskt certifierade
Alla vingårdar skördas för hand med noggrann selektering vilket innebär att vingårdarna skördas i omgångar för att enbart få optimalt mogna och friska druvor. Detta är en förutsättning för den höga kvalitet som man eftersträvar.
I vineriet ligger fokus på att få fram den rena karaktären av druvorna varför man arbetar väldigt försiktigt med ekfat, huvudsakligen större använda fat, för att inte ekaromerna ska maskera de subtila druvkaraktärerna. Målet är eleganta, komplexa och lagringsbara viner.
Man jobbar enbart med egenodlade druvor och har all produktionskapacitet inhouse. Produktionen ligger på ca 130.000 flaskor per år fördelat på ett 25 tal viner från Gutsweine till Grosses Gewächs.