Weingut Heid
Historia
WG Heid är en familjeägd vinegendom som har arbetat uteslutande med vinodling och tillverkning sedan Markus Heid tog över efter sin far 1996.
Tidigare hade vinodlingen varit ett av benen i en mer diversifierad jordbruksverksamhet som innefattade såväl spannmål och fruktodling. Det är idag den tionde generationen Heid som driver företaget.
Platsen
Vineriet ligger centralt i den lilla staden Fellbach ett par mil nordväst om Stuttgart. Man förfogar idag över ca 10 Ha vinodlingar huvudsakligen i den södra utkanten av staden men även lägen 15 km västerut längre in i Remsdalen.
Odlingen sker ekologiskt och man är även ekologiskt certfierade (Bio-zertifiziert DE-Öko-006). Man ser upprätthållandet av markens bördighet, ekologiskt växtskydd och ett intakt ekosystem i vingården som ett ansvar gentemot naturen.
Vinmakning / Filosofi
Skörden sker till 100% manuellt och startar i slutet av september med druvorna till de mousserande vinerna för att sedan pågå i tre intensiva veckor där man i huvudsak anlitar lokal arbetskraft.
Med hjälp av konsekvent kvantitetsbegränsning på vintern och skördereglering på sommaren kan de se fram emot friska, fullt mogna druvor på hösten, av vilka extraktrika, harmoniska viner med bett och inre spänning och nerv kan skapas.
Deras maxim ”liten men mäktig” gör avtryck i arbetet i vinkällaren där de enskilda vingårdslotterna vinifieras var för sig för att få fram vingårdarnas unika uttryck.
Vinerna kännetecknas av en försiktig fathantering med huvudsakligen större (500 L) använda fat i processen.