Weingut Staffelter Hof

Historia

Staffelter Hof är världens äldsta ännu fungerande vinproducent. Första gången gården omnämns är år 862 i gåvobrevet där Lothar II överlåter godset till klostret Stablo-Malmedy (ligger idag i Belgien).

Vingodset förblev i klostrets ägo fram till införandet av code Napoleon då ägorna konfiskerades av den franska staten och 1805 såldes på auktion till Peter Schneiders. Därefter har godset gått i arv från generation till generation. Jan-Mathias Klein som tog över från sina föräldrar Gerd och Gundi år 2005 är den sjunde generationen.

Platsen

Mosel är Tysklands äldsta och mest kända vinregion. Romarna expanderade vinodlingarna under de första århundradena av vår tideräkning. Det finns de som menar att kelterna odlade vin redan före romarna, men det är inte belagt. Floden Mosel har sin källa i de franska Vogeserna. Den tyska delen av floden börjar vid gränsen med Luxemburg, därifrån flyter Mosel förbi staden Trier (Tysklands äldsta stad, grundad av romarna omkring år 0) mot Koblenz där Mosel förenar sig med Rhen. Den mellersta delen av floden kallas Mittelmosel och anses vara den kvalitativt främsta delen.

De bästa vingårdslägena i Kröv som är Staffelter Hof’s hemby är Steffensberg och Letterlay, mittemot grannbyn Wolf på andra sidan Mosel. Här odlas uteslutande Riesling. Staffelter Hof har 15 hektar som till 78 procent är planterade med Rieslingdruvor.

Det råder ett behagligt mesoklimat längs floden, så varmt på dagarna att palmer, fikon- och aprikosträd växer i dalgången. De kalla nätterna i kombination med den långa nederbördsfria hösten bidrar till Rieslingdruvornas fulla mognad och samtidigt bevarande av dess karaktäristiska friska syra. Skörden avslutas ofta så sent som i november. Det uppvärmda flodvattnet skyddar under senhösten mot frost och ger upphov till morgondimmor som brukar lätta senast vid middagstid – idealiska förutsättningar för söta botrytisviner.

Vinmakning / Filosofi

År 2011 började Jan-Mathias Klein omställningen till ekologisk produktion (ekologiskt certifierad 2014). Förutom de klassiska Moselvinerna i olika prädikatsklasser framställs sedan 2012 också naturviner, helt utan tillsatser. Sydafrikanske Kosie van der Merwe är heltidsanställd vitikulturist med ansvar för den biodynamiska odlingen. I källaren har Jan-Mathias hjälp av sin kusin Kilian Klein, utbildad vid Geisenheim och med mångårig erfarenhet som Cellar Master.

2020 startades ett biodiversitetsprojekt Agro-Forst-Projekt. Fruktträd och bärbuskar planteras i några utvalda vingårdslägen för att öka den växtliga mångfalden, skapa en sundare jordmån och främja tillgången på insekter. Planteringen sker på de 6 hektar där det växer så kallade PiWis.
Staffelter Hof tillhör pionjärerna då det gäller att plantera dessa PiWis (PilzWiderstandfähige Rebsorten = vinrankor med förmåga att motstå svampangrepp). PiWis kan minska behovet av att bespruta vinrankorna med fungicider med upp till 60 procent. De bidrar också till att möta utmaningen med klimatförändringarna. PiWi-druvorna återfinns i några av Staffelter Hofs naturviner.